Cel mai celebru plagiator român în viață, prim-ministrul Victor Ponta, și-ar putea pierde titlul de doctor în drept abia când nu va mai fi la putere. Până atunci, deciziile comisiilor academice, sesizările trimise de universitari ministrului Educației vor fi tratate cu dosul, reprezentând doar o modalitate de a ține în viață subiectul. La scrisoarea celor 1600 de profesori universitari și oameni de cultură, care i-au cerut, la începutul acestei săptămâni, să-i retragă, lui Victor Ponta, titlul de doctor, doamna Ecaterina Andronescu a dat un răspuns uluitor: „Vă invit să citiți Legea învățământului și o să vedeți că, din acest punct de vedere, pentru demnitari, ministrul Educației nu are nicio competență”. Am citit Legea învățământului afișată pe site-ul miniterului și am constatat că preacinstita Ecaterina Andronescu (mai să plângă de indignare într-untalk-show, când cineva a acuzat-o de lipsă de corectitudine) minte de îngheață Dâmbovița.
În primul rând, în Legea Educației nu există nicio referire la demnitari. Dacă ar fi fost vreuna, în sensul sugerat de doamna Andronescu, ar fi fost grav, legea devenind discriminatorie. Adică demnitarii doctori în diverse ar fi căpătat un statut privilegiat, în raport cu ceilalți, fiind scoși din competența ministrului de a le retrage, prin ordin, titlul obținut în mod fraudulos. Or, în fața legii, toți doctoranzii și doctorii sunt egali, supunându-se acelorași rigori academice, diferențele persistând doar în creierul îmbibat de politică servilă al doamnei ministru. Așadar, sunt admiși la doctorat: „numai absolvenții cu diplomă de master sau echivalentă acesteia” (Art.163, Secțiunea XII). Primesc titlul de doctor, prin ordin al ministrului Educației, la propunerea CNATDCU, „studenții doctoranzi”, care au îndeplinit „toate cerințele prevăzute în programul de cercetare științifică și aprecierile asupra tezei de doctorat permit atribuirea calificativului „Excelent”, „Foarte bine”, „Bine” sau „Satisfăcător” (Art.168. paragraful 5). Li se retrage titlul de doctor prin ordin al ministrului, la propunerea CNATDCU, acelorași, în cazul „nerespectării standardelor de calitate și de etică profesională” (Art.170. paragraful 1).
În al doilea rând, doamna ministru are toate competențele din lume să retragă titlurile impostorilor. Este suficient ca CNATDCU să constate că acronimul Dr. a fost obținut prin fraudă și să propună ministrului anularea diplomei. În cazul lui Victor Ponta, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor a constatat plagiatul încă din 29 iunie a.c., dar, a doua zi, a fost desființat de ministrul pesedist Liviu Pop, care a abuzat, astfel, de funcția sa. În locul CNATDCU – singura autoritate la propunerea căreia se acordă, potrivit legii, titlurile de doctor și, în consecință, se și retrag – a fost împinsă o subcomisie ad hoc a Consiliului Național de Etică(CNE) – organ consultativ ce urmărește respectarea normelor de conduită morală și profesională în activitățile de cercetare-dezvoltare din România – care, în ciuda celor 85 de pagini copiate cuvânt cu cuvânt, a decretat că premierul nu a plagiat. De-atunci, miniștrii Educației iau în brațe CNE, cel mai tare strângându-l doamna Andronescu. Ignorând decizia CNATDCU, domnia sa nu doar minte prin omisiune, ci se face vinovată de încălcarea deliberată a legii. Art.170, paragraful 1: „În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, de Consiliul Național al Cercetării Științifice, de Consiliul de Etică și Management Universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calității de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor”.
Nu i se poate pretinde doamnei Andronescu – în al cărei mandat la Învățământ s-a făcut Ponta, doctor – să aplice literele a și b. Simțul moral al domniei sale, datoria față de cetățeni nu merg atât de departe. Este evident că nici nu concepe să acționeze altfel decât îi dictează PSD și nu se simte deloc stânjenită că trebuie să curețe mizeria lăsată de șeful ei de partid. Își joacă bine rolul, fiindcă, surpriză!, preacinstitei pare să-i placă dansul la mop și dezbrăcarea de competențe. Summa cum laude!